Cochlea Implantat

Den 28 januari skrevs jag in på avd 65 A på Akademiska Sjukhuset för att dagen därpå genomgå en CI operation på höger öra. Jag möttes upp av mina dövblindtolkar på avdelningen, där jag skulle då få  svara på frågor gällande hälsa och övrigt.

Det togs blodprover, EKG, blodtryck etc.

Jag fick träffa den narkosläkare som skulle ha hand om mig och även kirurgen som skulle operera mig.

Trots att jag bor i samma stad som sjukhuset så upplevde jag det som bäst att sova kvar redan dagen före operationen, för att samla energi, och lära mig hur omgivningen såg ut som t.ex. det rum jag blev tilldelat, badrummet, korridorrer och liknande.

Jag väcktes kl 5:50 på onsdagsmorgonen den 29 januari, jag hade faktiskt sovit hyfsat, vilket gjorde mig förvånad. Jag fick ett glas jordgubbssaft och en spruta i magen med blodförtunnande. Därefter var det fasta. Jag fick också byta om till de förtjusande kläderna med riktigt låånga nätstrumpor som går upp över knäna och en patientrock..eller vad man nu kan kalla det ..sen var det bara väntan..jag hade turen att jag fick bli första patient in på operation så kl 7.55 hämtade sköterskorna min säng med mig liggande i.

Då hade kuratorn från CI-teamet kommit, och hon hade med sig hörselslinga, som jag kunde använda för att lyssna på vad personalen gjorde, och berättade för mig. Jag var ganska dåsig efter att ha fått lugnande tabletter, så mitt i allt så påminde vardagen sig och det var en släkting som jobbade på sjukhuset som bara var tvungen att komma fram och hälsa. Precis när man är som mest sällskaplig eller hur? Nåja jag blev glad att hen förstod att hen behövde komma fram och göra mig uppmärksam att hen hade sett mig än att jag skulle få höra det senare..och då få tänka..varför sa inte hen hej när hen ändå var där?

Jag somnade med glada tankar, och bara flöt iväg på vita moln…jag började vakna upp vid 13- tiden med orden ”Var är min man? Har han köpt skor nu som han har lovat tidigare?”

Det var nämligen så att min man tog ledigt på operationsdagen, jag själv tyckte att det var väl onödigt, vad ska du göra medan jag ligger på operationsbordet? Läsa tidning? Men då kom vi på att han var i behov av att köpa nya skor. Och han skulle göra det samma dag, och sen ta med dem för att visa mig på sjukhuset.

Jag kände mig mörbultad, men väldigt energisk pga smärtstillande antar jag 🙂 När jag fick komma tillbaka till mitt rum på avdelningen igen. Så bubblade jag av energi och pratglädje så både min man och min syster och min mamma blev förvånade att man kunde vara så pass pigg. Självklart fanns en viss smärta bakom höger öra men det hjälpte mycket med alvedon.

Jag upplevde inga yrselsymptom som jag har haft tidigare i mitt liv och inte heller någon smakförändring. Och jag var väldigt nyfiken hur mycket hår de hade varit tvungna att raka bort för att komma åt..men aja baja..inte känna på operationsområdet  🙂

Det gick absolut inte att sova på höger sida efter operationen, det gjorde alldeles för ont, så jag och maken började sova på fotändan på sängen men då på vänster sida för att vi skulle kunna sova mot varandra. Det var en mysig tid då katten Maxima blev förvirrad eftersom hon brukade alltid ligga vid huvudändan och nu skulle vi då vända alltihopa..hur kunde man röra till i hennes tillvaro ? 🙂

Jag blev sjukskriven från den 28 januari  till den 2 mars.

Fortsättning följer…