Efter intensiv höst väntar glögg och pepparkakor!

Den 11 oktober gick Socialstyrelsen ut med en offentlig upphandling av Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor. Att det varit så tyst i den här bloggen beror på att vi har arbetat intensivt med upphandlingen av vår verksamhet sedan dess. Men det beror också på att vi har varit engagerade i ADBN-konferensen i Lund, en internationell konferens kring förvärvad dövblindhet som ägde rum den 7-10 november och som Region Skånes dövblindenhet stod som värd för. Det blev en lyckad konferens.  Arrangemanget, innehållet, stämningen och tillgängligheten – allt verkade de flesta nöjda med. NKCdb dokumenterade konferensen och vår ambition är att ge ut en artikelsamling under våren.
Det digitala materialet kring socialhaptisk kommunikation håller på att färdigställas och kommer att läggas ut på hemsidan så fort det är klart. Därefter kan det användas av alla som önskar det. Grundkurserna för 2013 planeras för fullt. Det blir en kurs kring medfödd dövblindhet som startar i Göteborg till våren och en kring förvärvad dövblindhet som startar i Umeå till hösten. Det kan läsa mer om i vår ”kalender” och under ”verksamhet”.

Under hösten håller vi också på att tillsammans med Dövblindteamet i Stockholm utbilda en grupp på åtta personer med dövblindhet i att kunna läsa nyheter på punktskrift med hjälp av mobiltelefonen iPhone och punktdisplay. För detta ändamål har vi projektanställt Jane Eriksen. Projektet är inne i sitt slutskede med bara några veckor kvar, men deltagarna har kommit igång bra. Goda pedagoger och stark motivation kommer man långt med när man ska lära nytt.

Ljusen lyser upp vintermörkret under adventstiden och glöggen värmer. Om pepparkakorna gör oss snällare är jag mer tveksam till. Nu återstår bara att önska en riktigt trevlig 1:a advent från oss på NKCdb!