Finns det hjälpmedel som underlättar vid ridning om man inte längre hör ljudfyrarna?

Kan börja med att konstatera att frågan är väldigt stor och att vi bara kan svara på den till viss del.

Då det gäller ridning inomhus så har det varit ett populärt fritidsintresse för personer med olika funktionsnedsättningar. Inte minst för personer med svår synnedsättning. För dessa personer har man kunnat använda sig av så kallade ljudfyrar. Med hjälp av dessa ljudfyrar kan även en ryttare med svår synnedsättning rida och manövrera självständigt i manegen.

Mobilapp och vibratorer

För den som inte kan orientera sig alls med hjälp av ljud har man nu tagit fram en mobilapp med vilken en instruktör kan styra ett antal vibratorer. Vibratorerna placeras till exempel på ryttarens armar eller kropp. Med hjälp av dessa vibratorer och mobilappen kan man sedan meddela till ryttaren genom ett i förhand avtalat system. T ex kan vibrationerna betyda åt vilket håll hen ska svänga eller om det är dags att stanna osv.

Detta sätta att skicka meddelanden på distans kan naturligtvis även användas vid andra fritidsaktiviteter där man behöver kommunicera på lite avstånd. Man får bara komma ihåg att det tar tid att få ett sådant system att fungera. Man måste helt enkelt lära sig att kommunicera på ett nytt sätt.

Systemet heter Ready-Ride och du kan läsa mer om det på Pariceptions hemsida (www.pariception.se/ready-ride)

Läs även artikel på sida 16 till 18 i Läsliv nr. 2, 2015 (www.kortlink.dk/hhrd) om Jane Eriksen som nu rider igen med hjälp av Ready-Ride.