Finns det portabla brandlarm som passar för personer med dövblindhet?

Det finns inga klockrena mobila lösningar för detta i dagsläget tyvärr. Men det ryktas om att Apple fått patent på något som skulle innebära att de på sikt bygger in brandlarm i alla iPhones, och att det i sin tur kommer att sprida sig till TV-apparater, routrar osv. Frågan är bara hur långt bort det ligger.

En lösning som finns idag är Visitsystemet från företaget Bellman&Symfon. I paketet ingår en brandvarnare som är trådlöst uppkopplad till en blinkande och ljudande väckarklocka som i sin tur är vidarekopplad till en kraftig vibrator tänkt till sängen.
Brandvarnaren är batteridriven och har en 200 meters räckvidd till väckarklockan vid fri sikt.

En del grejer

Nackdelarna med denna lösning är först och främst att man måste ta med sig dessa på sin resa vilket blir en del grejer. Nästa del är att det kan vara knepigt att hitta en bra placering för brandvarnaren eftersom att denna är framtagen för att hängas i taket.

Denna lösning finns hur som helst att hitta hos Bellman&Symfon (www.kortlink.dk/hhnu).

Företaget Transistor har lösningar till smarta telefoner som kan kopplas ihop med befintliga brandlarmssystem ute i landet. Sensorn reagerar på brandlarmets ljud och larmar då till de smarta telefoner som är uppkopplade mot systemet. Telefonerna kan i sin tur vara parade med en smart klocka för vidaresändning av larmet.

Mer kring denna lösning kan man hitta på Transistors hemsida (www.kortlink.dk/hhnv).

Reagerar på ljudet

De har också en liknande lösning som bygger på att sensorn reagerar på det befintliga brandvarnarljudet men att den då sänder larmet till en speciell klocka som brukaren har på sig.

Mer om den hittar ni på Transistors hemsida (www.kortlink.dk/hhnw).

Företaget (Bo) Edin har en lösning vid namn Uniwake som reagerar på ljud över en viss decibelnivå vilket kan kombineras med existerande brandlarmslösning där man är. Ljudkänsligheten går att ställa in och extern mikrofon kan också pluggas in om man vill det.
Uniwake är i sin tur kopplat till en stark vibrator tänkt till säng.

Nackdelarna med denna lösning är att Uniwake ska anslutas till ström (har dock batteribackup) och att den enbart har en vibrator tänkt till säng som varseblivning.

Mer kring detta finns att hitta på Edins hemsida (www.kortlink.dk/hhnx).