Händelserik vår blandat med regndroppar…

En ledsam och sorglig händelse vill jag börja med att uppmärksamma. Malin Eriksson från Örebro och anställd på FSDB har gått bort. Vi är många som kommer att sakna Malins värme och humor och vi kommer att minnas Malin som en strålande och mycket stark personlighet. TACK Malin för allt du bidragit med!

Den 26 mars hade vi ett seminarium i Lund på måndagen kring den nordiska definitionen av dövblindhet. Vi hade samlats, brukare, föräldrar, professionella och forskare till en öppen och förutsättnings diskussion kring hur definitionen har fungerat i olika situationer sedan den antogs 2007. Syftet med dagen var inte att förändra eller fatta några beslut, utan helt enkelt att diskutera och utbyta erfarenheter. Vi var alla överens om att det blev en mycket bra diskussion och att vi behöver fortsätta att arbeta med frågan. Det finns en värdefull politisk dimension i definitionen men det finns också en starkt hämmande kraft när man kommer till en individuell nivå, som ibland rentav hindrar eller fördröjer habilitering och rehabilitering.

När regeringen presenterade antagningsreglerna för högskolan 2008 exkluderades det svenska teckenspråket. Efter hårt påverkansarbetet från Sveriges Dövas Riksförbund i spetsen för flera andra brukarorganisationer, har nu utbildningsutskottet lagt ett förslag till Riksdagen som föreslår ändring av antagningsreglerna till högskolan där teckenspråk för hörande jämställs med moderna språk och ges meritpoäng. En viktig delseger! Läs mer under AKTUELLT längre ner på denna hemsida.

NKCdbs hemsida har tagit några kliv framåt i utvecklingen. Startsidan har bytt skepnad, men framför allt har vi lagt in två filmade föreläsningar (Claes Möller och Sten Andreasson) från Landstingsdagen i november.