Hur kan personer med dövblindhet (eller synskada) använda Facebook?

Facebook har tidigare varit rätt besvärligt att jobba med för gravt synskadade. Skärmläsarna har påstått att man varit en annan ruta än vad man varit i verkligheten, så att man kommenterat ett annat inlägg än det man trodde mm.

Facebooks mobil-version (m.facebook.com) var den som var mest tillgänglig, och det är säkert största anledningen till att de flesta fortsatt att arbeta med den. Problemet var där att det inte fanns några definierade rubriker, så det fanns inget enkelt och snabbt sätt att hoppa runt.

Fejjan för alla stängas sannolikt

”Fejjan för alla” blev en nödlösning som gav några en bättre tillgång till FaceBook, men den kommer efter all sannolikhet att stängas på ett tidspunkt eftersom det inte i framtiden kommer att vara möjligt att anpassa FaceBooks innehåll på det sätt som den gjort .

Blir det en katastrof? Tja, det kommer naturligtvis att innebära att de som lärt sig Fejjan för alla måste lära sig ett nytt sätt att arbeta. Den goda nyheten är dock att tillgängligheten i ”vanliga” Facebook under tiden blivit mycket bättre! Numera finns en inbyggd tillgänglighet i den vanliga sidan OCH rubriker även i mobilversionen!

Kortkommandona fungerar till och med utan hjälpmedel – testa till exempel att trycka J när du är på Facebooks nyhetsflöde så hoppar du till nästa inlägg. K hoppar bakåt. Och hittar du något du vill kommentera, tryck bara ett C så kommer du till kommentarsfältet för det inlägg du stod på.

Alla kortkommandon de byggt in hittar ni här (www.kortlink.dk/hhr9).

Inställning av JAWS

Ett problem är, eller rättare sagt har varit, att en del av dessa kortkommandon krockat med skärmläsarnas internet-kommandon (t ex är J kortkommandot för ”Hoppa till rad” i JAWS). Därför finns det en möjlighet i senaste JAWS att ställa in så att JAWS aldrig tar över tangenter som har någon betydelse på den aktuella sidan.

Mer om hur man ställer in detta står också på Facebooks hjälpsida (länken ovanför).

I gruppen användare med dövblindhet finns ett antal som inte alls behöver (eller kan utnyttja) varken punktskrift, talsyntes eller förstoring. Det enda de behöver är ”rätt” kontrast och färger. För denna grupp är det fortfarande lite svårt att få till en riktigt bra inställning, men man kan göra en hel del inställningar som åtminstone gör det bättre. Dock lämnar jag det obesvarat här för att inte ge ett orimligt långt svar…

Återkom om ni behöver mer tips om att anpassa webbsidor visuellt.