Kompetensutveckling

I och med att synen och hörseln kommer att på sikt bli sämre och sämre för mig.

Så kan det vara bra att lära sig olika alternativ att kommunicera med sin omgivning, och ta till sig information på andra sätt än via synen och hörseln.

Jag kallar det för kompetensutveckling inför det som komma skall, alltså behöver man tänka långsiktigt och lära sig de olika alternativ som finns.

Jag lär mig just nu punktskrift, taktilt teckenspråk och socialhaptisk kommunikation. Sen innan kan jag visuellt teckenspråk och svenska såklart 🙂

Det är kämpigt att lära sig punktskrift medan min syn är fortfarande tillräcklig för att läsa punkterna, det krävs tålamod och träning av punktskrift i mörka rum. Jag kan alfabetet, nu är det svåra att få ihop läsliga meningar.

Socialhaptisk kommunikation är en form av komplement till talspråk eller teckenspråk, man kan beskriva hur ett rum ser ut, om någon person lämnar eller kommer in i rummet etc.

Om du vill läsa mer så kan du klicka på nyheterna hos NKC, där berättas det om planerna på att ta fram en digital handbok i hur de olika symbolerna och tecknen man gör på ryggen/armen/benen ser ut.

Taktilt teckenspråk är teckenspråk som man som mottagare läser av med sina händer istället för med sina ögon som man gör med det visuella teckenspråket.

Så mitt råd till er är att använd er nyfikenhet till att nosa på de olika alternativen som finns. Det underlättar oerhört om man har testat någon gång innan man verkligen måste ta till sig det nya sättet.

Jag känner en stor tacksamhet för min familj som gav mig möjlighet att lära mig visuellt teckenspråk i tidig ålder och sen också att jag fick tangentbordsträning via grundskolan så jag inte längre behövde använda mig utav min syn för att leta efter bokstäverna på tangentbordet. Visst är träning av de olika alternativen tufft mellan varven, men man får så mycket igen i det långa loppet!