Mer om ADBN-konferensen i Lund förra månaden

Nu har kattungarna somnat i mitt knä och till och med Atlas (hunden) kan nästan lägga sig ner och ligga still, annars så är hans största uppgift för tillfället att kolla var kattungarna är när de röjer runt. De vanligaste orden här hemma just nu är ”Gå och lägg dig!” eller ”Akta!”. Jag råkade bli fyrbarnskattmamma för några veckor sedan, då en av våra kattor bestämde sig för att hon hade viktigare saker för sig än att ta hand om sina barn.

Nu när lugnet har sänkt sig så kan jag fortsätta med ADBN konferensen som hade sin början på onsdagen, 7 november, efter lunch, på förmiddagen hade jag tid att gå igenom min presentation till eftermiddagens Work shop. Hade en ny presentation denna gång som bygger på studie två och tre i forskningsprojektet. Kändes pirrigt och inte blev det bättre när jag såg att jag skulle vara i den största salen. Hua. Men det gick bra.

Temat för årets konferens var beroende och oberoende (Dependence vs Independence). Intressanta begrepp som har olika infallsvinklar och kan betraktas från olika håll. Vad kommer först? Finns det ena utan det andra? Är det något specifikt eller allmänmänskligt? Hur är det att leva med förvärvad syn och hörselnedsättning och förhålla sig beroende kontra oberoende? Både plenar föreläsningar och work shops i programmet försökte på olika sätt förhålla sig till dessa begrepp.

Femke Krijer från Nederländerna talade om information, mobilitet och kommunikation och introducerade även begreppet ”interdependent”. Flera personer med kombinerad syn- och hörselnedsättning presenterade hur deras liv påverkades av begreppen beroende och oberoende. Allt från uppväxtvillkor till hur den moderna tekniken kan underlätta i vardagen.

Föreläsningar i plenarsalen blandades med work shops, ibland var det svårt att välja vad jag ville gå på. Jag brukar ha lite olika strategier, gå på sådant som jag absolut inte känner till alls, gå på det som intresserar mig mest och som kanske ligger nära det jag arbetar med själv. Det blev en blandning denna gång.

Intressanta föredrag och möten skedde och diskussionen om livsvillkor, beroende och oberoende fortsätter säkert på många håll, inte bara i vårt avlånga land men även i resten av världen.

/Moa