Om att skriva en avhandling

Att skriva en avhandling innehåller många olika delar. En sammanläggningsavhandling innehåller ju dels de artiklar som utgör delprojekten i doktorandens forskningsprojekt och en ramberättelse. I ramberättelsen lyfts olika delar som rör forskningen, som till exempel tidigare forskning, teori, metod och utvecklad diskussion som kanske inte har fått plats i artiklarna.

Men inte nog med det, det finns också ett flertal olika praktiska och administrativa delar som man måste hålla reda på. Speciella mallar för att skriva i och speciella typsnitt. Man måste också lämna ifrån sig avhandlingen en viss tid innan, för att den skall hinna tryckas i god tid innan det är dags för disputation. Innan man kommer till disputationen så skall avhandlingen spikas, vilket innebär att man offentliggör avhandlingen så att allmänheten kan ta del av arbetet i förväg.

För att få koll på allt detta så ordnar doktorandsektionen på Universitetet en informationslunch på fredag, den skall jag gå på, får vi se om jag blir lite klokare på när jag egentligen måste ha skrivit klart allt! Tre månader innan det är dags för disputation har jag hört. Tänker att jag kommer behöva strukturera upp tiden för att inte fastna. Fast fastna kommer jag troligtvis att göra ändå. Men det är inte bara att skriva!

Hur ligger jag till då? Det är en svår fråga. Vad det gäller artiklarna så är ju en klar sedan tidigare, artikel två och tre är på gång. Med det menas att tvåan är inskickad till en vetenskaplig tidskrift för granskning.
Visserligen kan processen att få den accepterad ta ganska lång tid beroende på vad granskarna har för synpunkter och vilka ändringar som behövs. Trean ska jag få iväg till språkgranskning innan jul, och jag vet vilken tidskrift som jag skall skicka den till sen. Den sista artikeln har jag börjat med och klurar på hur jag skall få till resultatredovisningen på ett begripligt sätt. Ja, sen var det ju det där med ramberättelsen också.

Jag har sedan tidigare samlat ihop tankar och annat i en mapp för att ha till ramberättelsen. Uppdatera litteraturlistorna och annat som inte fått plats i artiklarna.

I mitten på januari skall jag ha något som kallas för 60 % -seminarium, det innebär att man har en granskare av det material och den planering som man har så långt. Dels för att få feedback på det man gjort och för att diskutera hur man skall gå vidare med arbetet.

Har börjat förbereda mig för det, känns mest som en massa lösa trådar där också, försöka samla ihop och få ner det på pränt.
Det är bara att jobba på, men några pepparkakor och lite glögg hinns nog med, nu när julen närmar sig med stora steg.

Vid pennan

/Moa