Relationer

Vem har sagt att det ska vara lätt?

Relationer, vi människor är ju sociala varelser, vi behöver bli sedda, bli bekräftade och allt därtill. Vi har allt från vänskapsrelationer, familjerelationer och kärleksrelationer.

Endast en person med dövblindhet vet själv vad en annan person med dövblindhet kan gå igenom i sin livsprocess. Och därför känner jag mig hemma med Förbundet Sveriges Dövblinda / Dövblind Ungdom. För där är vi alla lika. Vi har alla problem med synen och hörseln. Vi vet hur det känns att missa information ute i samhället. Därför tycker jag att den fina hänsyn och respekt som finns inom föreningen är otroligt värdefull, och man kan tanka mycket kraft och energi när man känner sig som en i gänget.

Jag kan ibland känna frustration över människor som inte har samma funktionsnedsättning  som jag. Ibland är det bara så att det är vi som har samma diagnos som förstår varandra bäst.

Att få höra ”Jag berättar sen”, ”Det var inget viktigt”  när man frågar vad är det ni pratar om? Det känns aldrig roligt. För även om personen berättar senare vad som sades, så är det inte säkert att den konversationen är aktuell längre. Att t.ex. få ett skämt återberättat är aldrig lika roligt som när skämtet berättas för första gången. Eller hur?

Ja, relationer är ingen enkel sak, det märkte jag själv när jag blev sambo. Från att vara singel och tro att när jag hittar mig en kille då är alla bitar i mitt pussel klart, då kan man ”bara leva”.

Att leva tillsammans med en annan människa utan funktionsnedsättning är en utmaning. En utmaning  som jag älskar eftersom jag älskar ju mitt liv med min sambo. Det är faktiskt inte bara att man har olika vanor och åsikter. Utan det är ju också så att jag har ett visst mönster hur jag gör saker i hemmet. t.ex. var och hur jag lägger saker hemma.

Nu finns det en person till att ta hänsyn till, som också kan flytta på saker utan att meddela  mig. Allt är fortfarande inte självklart, men med tiden lär vi oss utav varandra.

Jag träffade min sambo online, och eftersom jag är en ärlig människa, så talade jag om hur mycket jag såg och hörde innan vi skulle ses utanför internetvärlden. Bara för att ge honom en  chans att förstå ifall jag inte ser & hör allt från allra första början.

Än idag kan vi prata om den där första dejten då min sambo  var så nervös att han välte sin kaffekopp med resultatet kaffe över hela bordet på fiket och jag som babblade om allt och inget och hörde absolut ingenting  utav vad han sa eller svarade på mina frågor. Tänk att några år senare så blev det ändå vi 🙂