Tankar en helt vanlig torsdag

Idag är det ”kanelbullens” dag. Tänk vad man kan hitta på för att liva upp en vanlig torsdag i oktober.
Nu är jag i väntans tider, på att få svar på mina ändringar i första artikeln. Skickade iväg den igen för några veckor sedan och hoppas att de skall ta in den. Men inget är som väntans tider, nu är jag ju i och för sig inte sysslolös, pilotstudien har gått ut och några synpunkter har börjat droppa in. Det känns bra. Vi gjorde en översättning av folkhälsoenkäten och HAD-skalan till teckenspråk och vi vill nu testa hur den fungerar, men också få veta om enkäterna i pappersform är tillgängliga. Många saker att tänka på för att enkäterna skall fungera så bra som möjligt för så många som möjligt. Jag skriver vidare på min nästa artikel och i huvudet börjar även den sista studien ta form.
En reflektion man kan göra är att det är så lätt att fastna i ett problemorienterat tänkande. Vi har en tendens att lyfta det som är problematiskt och som inte fungerar och det är lätt att glömma det som fungerar och är resurser att tillgå. Ett hälsofrämjande perspektiv där att göra mer av det som fungerar lyfts fram istället för att fastna i det som inte fungerar. Därmed inte sagt att man skall bortse från problemen men det är lätt att de tar över.
BARNAS konferens i början på september var mycket uppskattad, många intressanta föredrag och utställningar. Den som fastnat mest i mitt minne är nog den om att redan mycket små barn skriker med den språkmelodi som deras mor har. Bebisarna kunde skilja mellan olika språkmelodier som de fick höra och de barn vars mamma hade använt sig av två olika språk kunde känna igen båda. Även barnens joller följde den språkmelodi som barnet fått höra sedan fosterlivet. Det är väldigt effektfullt att spela upp korta sekvenser av barnskrik för en publik på cirka 200 personer, en hel publik som säger åhhh.
Håller på och pushar mina kollegor för att de skall komma med tillskott i bloggen. Det händer mycket på olika fronter som vi vill berätta om.

/Moa